What’s cooking?

Living in Sapporo, we are blessed with various culinary treats every season. Hotpot nabe in winter, oily grilled sanma in fall, and delicious spring vegetables. But as we move into summer, it seems to me that something strange is happening. Rather than eagerly awaiting barbecues and watermelon, food store executives and restaurant owners across the country appear to have gotten too much early summer sun. Their delusional state has led to some interesting innovations for customer to enjoy this year. Take a look at these for example.

1) Strawberry Cones Baked Kit-Kat and Mango pizza – Japanese pizza toppings have always been a source of bewilderment for many foreigners who can’t help but shake their head at a “Western” pizza covered in potatoes, corn and mayonnaise, but this new menu item belies belief. But who knows? The combination of chocolate, mango, gorgonzola cheese, nuts, honey and maple syrup may just be a winner!

2) Lotteria’s Menya Musashi Ramen Burger – Too hot to enter your favorite noodle shop? No problem! Cool off in air-conditioned comfort as you carbo-load on a bun full of lightly fried noodles topped with a thick pork cutlet, and a cup of ramen broth. Why would anyone do this, you ask? Why not? Not to be outdone, MosDo (Mos burger and Mister Donut) have hit upon the wacky idea of donut sandwiches. The Mos Burger French Culler with Round-and-Round Chorizo Sausage is sure to be a hit.

This phenomenon is not restricted to Japan either. It is quite well known that the image many uneducated non-Japanese have of sushi is the classic California roll. However, a quick search online turned up a number of more recent odd interpretations of this traditional Japanese fare. Two of the most notable are:

1) Akemasa Sushi, Hong Kong – Here you will sit in awe as an array of weird and wonderful sushi pass by on the conveyor belt. From sweet azuki beans slathered in mayonnaise to fruit-flavored gelatin topped with wasabi and all sorts in between. There is something for everyone!

2) In the Ukraine, it seems that “sushi” is not only inside-out, with rice and sometimes a layer of fish on the outside of the roll, they all contain strange smelling cheese and a heavy slathering of mayonnaise!!

Now, I’m all for creativity in the kitchen, but in my humble opinion, things are getting a bit overdone. This summer, give me some simple slices of char-grilled beef and pork, and a vanilla ice-cream any day.

Adrian


札幌に住んでいると、毎年美味しいものに恵まれます。冬はあったかい鍋、秋には脂ののった秋刀魚、そして美味しい春の野菜。ですが、日本では夏になるにつれ可笑しなことが起きる気がします。バーベキューやスイカを待つよりも、日本中の食品店やレストランでは、夏を少し先取りしすぎたようです。彼らの夏の妄想はとっても面白く、毎年私達を楽しませてくれます。次の例を見てみましょう。

①「ストロベリーコーンズ×ベイクドキットカット マンゴーピザ」
日本のピザのトッピングは、ジャガイモ、コーンにマヨネーズの乗った西洋のピザを好む外国人にとってはいつも驚きですが、この新しいメニューはそんな外国人の発想を覆します。チョコレート、マンゴー、ゴルゴンゾーラチーズ、ナッツ、蜂蜜、メープルシロップの組み合わせは最高かもしれませんね!

②「ロッテリア 麺屋武蔵ラーメンバーガー」
ラーメン屋に入るには暑すぎる?大丈夫!バンズに分厚いカツをサンドし、さっと上げた麺をたっぷりと挟んだバーガーを、エアコンの効いた店内で食べて涼しく快適です。サイドにはラーメンの汁がカップで付いてきます。
更に、「モスド」(モスバーガーとミスタードーナッツのコラボ)はドーナツサンドウィッチという斬新なアイデアを商品化させました。モスバーガーのフレンチクルーラーぐるぐるチョリンはヒット間違いなしです。

この現象は日本だけとは限りません。日本をよく知らない外国人の寿司へのイメージはカルフォルニアロールということは良く知られている事実ですが、ネットで検索すると最近の日本へのおかしな解釈がいくつかあがってきます。
 
①香港にある「アケマサスシ」では、回転ずしのようにコンベイヤーベルトに奇抜でカラフルな寿司を乗せて回します。マヨネーズにたっぷりの餡子を合えたものから、ワサビをトッピングしたフルーツ味のゼリーなど…なんでもあります!

②ウクライナでは、ネタで酢飯を巻いた寿司だけではなく、変わったにおいのチーズと濃厚なマヨネーズをたっぷりと入れた寿司もあるようです!!

私はクリエイティブに料理をしますが、これはちょっとやりすぎな気もします。今年の夏はシンプルに、ステーキとバニラアイスが食べたいものです。

エイドリアン