Spring herbs

As many of you know, I was raised on a farm and growing my own vegetables is quite a hobby of mine. Now that spring seems finally to have arrived and the snow in my garden has all but disappeared, I think it’s time to start thinking of what herbs I will plant this year.

I like Thai food and make green or yellow curry once a week, and tom yum soup even more often. To add a little freshness to the dishes I usually add fresh coriander. I know that some people find the smell and taste of coriander to be a bit off-putting, so a nice alternative here in Japan is “mitsuba”. The great thing about both herbs is that you can grow them simply from seed. Just sprinkle the seeds over the area to be planted and cover lightly with soil. If you want to keep it producing, cut it back regularly to stop it seeding.

Another great herb to start in spring is parsley. I prefer Italian parsley to more common form, and its great added to salads of sprinkled on pasta dishes. As with coriander, it’s important to keep cutting the parsley back so it doesn’t seed and the leaves stay tender and tastier. A good tip that some people use with parsley is to soak the seeds in hot water for a day prior to planting as the seeds produce more sprouts.

Another favourite of mine is basil. Like parsley you can add it to salads or top pizza or pasta with it. If you plant a lot, you can also make your own fresh pesto! Most people know that basil likes warm weather, but it is quite resistant to the cold too, so you can plant it early in a sheltered place.

Fennel prefers it a little warmer, so sow the seeds directly into the ground in late spring. The fine leaves of fennel are great seasoning for fish, or you can hill up the soil around its bulb as it forms and harvest it later in the year as a vegetable.

Ok, so these are my recommendations for spring. Give them a try and enjoy the taste of fresh herbs in your summer meals.

Garry

皆さんご存知のように、私は農家で育ってきたので自分で野菜を育てることが趣味です。やっと札幌も春になり庭の雪もすっかり溶け、今年もどのハーブを育てるか決める時期がやってきました。

私はタイ料理が好きで、グリーンカレーやイエローカレーを週に一度、トムヤムクンは更に頻繁に作ります。料理に少しフレッシュ感を加えるのに大抵パクチーを使うのですが、パクチーは味や香りにクセがあり万人受けしないのも事実です。なので、その良い代用として日本の「三つ葉」を使います。このどちらのハーブも簡単に種から育てられるという利点があります。種をぱらぱらと蒔いて軽く土で覆い、定期的に茎を切り落としてやると種の形成を防いで長く収穫し続けられるのです。

他にも春から育てるのに最適なのがパセリです。よく出回っている物より、イタリアンパセリの方が好きで、サラダやパスタに加えると美味しいです。パクチーのように、種にならないように切り落とす作業が大切です。このほうが柔らかく美味しいパセリになるのです。パセリを育てるコツは、より多く芽が出るよう、植える前に種をお湯に一日浸けるのがポイントです。

更にお気に入りなのがバジル。パセリのようにサラダやピザ、パスタにトッピング出来ます。沢山植えると自分オリジナルの新鮮なペストを作ることもできますよ!広く知られているように、バジルは暖かい気候を好みますが、実は寒さへの耐性もあるので早い時期から室内に植えることも出来ます。

フェンネルはもう少し暖かい温度を好むので、春の終わりごろ地面に直接植えます。しっかりとしたフェンネルの葉は、魚の味付けには抜群です。球根の周りに土を山になるようにかけると、しっかりとした形となり野菜として年の終わりごろに収穫出来ます。

これらが私の春のおすすめです。皆さんも是非ハーブに挑戦してみてください。新鮮なハーブを夏の料理に使って楽しみましょう。

ギャリー